Nazorgtraject (borst) kanker

Nadat u de diagnose (borst)kanker te horen kreeg, stond waarschijnlijk uw wereld even stil om daarna volledig op zijn kop te draaien. Één op de drie mannen en één op de vier vrouwen in Nederland krijgt deze diagnose (bij één op de zeven vrouwen is dit borstkanker) maar u had natuurlijk nooit verwacht dat u deze ene persoon zou zijn!

Er zullen veel gedachten en emoties door u heen zijn gegaan. Angst, onbegrip, woede, paniek en frustratie zijn slechts enkele emoties die veel mensen die (borst)kanker heeft doorloopt. De medische mallemolen begint na de diagnose heel hard te draaien en u heeft misschien het gevoel niet meer uit te kunnen stappen. Afhankelijk van de prognose en behandelmogelijkheden wordt uw agenda gedurende langere periode vol gepland door artsen, ziekenhuisbezoeken en controles.

U heeft wellicht alles moeten geven om te overleven, beter te worden en uw lichaam weer te kunnen vertrouwen. Dat kan best een hele periode duren, langer dan u in eerste instantie had verwacht. Niet alleen lichamelijk heeft u een klap gekregen maar ook op psychosociaal gebied is deze periode vaak erg zwaar. Gelukkig worden er doorgaans veel handvaten aan gereikt door familie, vrienden, medici en paramedici. En vaak brengt deze heftige periode (op de lange termijn) ook positieve dingen.

En dan begin het “nazorg traject”. U hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis en uw leven wordt weer wat meer zoals voor u ziek werd. U heeft waarschijnlijk niet meer altijd behoefte om (met iedereen) over uw ziekte te praten en ook uw omgeving gaat steeds meer door met leven. En dat is ook goed, alleen loopt u misschien nog regelmatig tegen dingen aan die u aan uw ziekte herinneren. Misschien kunt u zich vinden in een van de volgende uitspraken “ het is toch niet meer  helemaal zo als voor ik ziek werd”, “er is een periode voor- en na de kanker” of  “ik voel me niet meer helemaal dezelfde persoon”.
Voorbeelden van dingen waar u tegen aan kunt lopen kunnen bijvoorbeeld zijn; vermoeidheid, een verslechterde conditie, vergeetachtigheid (ook wel chemobrein genoemd), moeite om uw lichaam weer te vertrouwen, een veranderd zelfbeeld, bewegingsbeperkingen, littekenproblemen en lymfoedeem. Allemaal aspecten die invloed hebben op uw dagelijkse leven.

Huid-&oedeemtherapie
De huidtherapeuten van De HuidZorgpraktijk zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen die als gevolg van (borst)kanker litteken- of oedeemproblematiek hebben ontwikkeld.

Coaching
Daarnaast is Anneke ook NLP Master Coach en NEI Practitioner Coach. Zij kan indien u dit wenst ook hulp bieden bij uw psychosociale begeleiding. Tijdens de oedeem- en/ of littekenbehandeling maar ook als los Coach consult. Met behulp van NLP en NEI kan dan, onderzocht worden wat er intern zo verstoord is geraakt dat een ziekte als (borst)kanker zich gemanifesteerd heeft. En nog belangrijker, zij kan samen met u, onderzoeken wat er nodig is om deze periode zo goed mogelijk door te komen en er misschien zelfs iets goed uit te halen. Zodat u weer “lekker in uw vel” kan komen, letterlijk en figuurlijk. (Voor meer informatie over NLP en NEI kunt u terecht in het menu “coaching” of u kunt een kijkje nemen op www.anneketerhorst.com)

Beweging
In het nazorgtraject (borst) kanker is bewegen van groot belang. Door te bewegen (onder begeleiding van een specialist) wordt u fysiek sterker en neemt uw conditie toe. Beweging is echter ook heel goed voor uw mentale gestel. Wij werken nauw samen met fysiotherapeuten, waardoor een bewegingsprogramma op maat makkelijk op te stellen is.

Voeding
Gezonde voeding speelt een belangrijke rol voor een gezond lichaam. Wij kunnen u hierover adviseren. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor voedingssupplementen die uw algehele gezondheid bevorderen.

Indien u meer nodig heeft dan alleen een advies, dan kunnen wij u een goede diëtist adviseren waarmee wij geregeld samen werken.