Veneus oedeem

Veneus oedeem is in de meeste gevallen een gevolg van chronische veneuze insufficiëntie of wel CVI. CVI is een zeer veel voorkomende aandoening die vooral gezien wordt op latere leeftijd. Bij CVI is er sprake van een slechte afvoer van het bloed vanuit de benen terug naar het hart. Dit komt doordat de kleppen die in de aderen aanwezig zijn, en in gezonde toestand de terugstroom (door de zwaartekracht) van het bloed naar de voeten verhinderen, niet meer goed sluiten. Het bloed heeft hierdoor moeite om terug naar het hart te stromen waardoor de druk in de aderen en haarvaten toeneemt. Als gevolg hiervan zetten de aderen uit. Dit leidt tot een ophoping van vocht (oedeem).

Hoe herkent u veneus oedeem
Bij veneus oedeem zijn de benen gezwollen en komen net als bij lymfoedeem klachten als een zwaar-, moe- en pijnlijk gevoel in de benen voor. Daarnaast is veneus oedeem vaak te herkennen aan een verandering in het huidbeeld. Zo worden in veel gevallen varices (spataderen) gezien. Soms wordt een bruinachtige verkleuring van de huid gezien. Regelmatig komt veneus oedeem voor in combinatie met lymfoedeem.

Wat kunnen wij voor u betekenen
Met manuele lymfedrainage (een oppervlakkige massage techniek), oedeem- en fibrosegrepen, huidverzorging, ambulante compressietherapie en lymftaping kunnen wij zorgen dat het lymfevocht wordt afgevoerd. Door de afvoer van het lymfevocht vermindert de zwelling en zullen ook uw klachten verminderen. In veel gevallen zal er wanneer oedeem afname bereikt is een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het behaalde resultaat te behouden. Daarnaast zullen er (wanneer nodig in samenwerking met een fysiotherapeut) bewegings- en ademhalingsoefeningen worden aangeleerd die een gunstige werking hebben op de afvoer van het lymfevocht. Bij De HuidZorgpraktijk wordt tevens aandacht besteed aan uw dagelijkse bezigheden en hobby’s en de invloed hiervan op uw oedeemproblematiek. Omdat deze invloeden per individu verschillen en er wel richtlijnen maar geen vaste regels zijn, worden de behandelingen bij De HuidZorgpraktijk altijd aan u als individu aangepast, zodat u zo min mogelijk beperkt wordt in uw dagelijks leven.

Wat kunt u zelf doen
Sporten als wandelen en fietsen waarbij de kuitspieren gebruikt worden stimuleren de afvoer van veneus vocht. Vooral wanneer er ook therapeutische elastische kousen gedragen worden.

Het is zeer belangrijk om wondjes te voorkomen. Dit omdat bij veneus oedeem als gevolg van de slechte voedingstoestand van het weefsel veel problemen worden gezien in het wondherstel. Een gevolg van veneus oedeem(of CVI) kan dan ook een ulcus cruris (open been) zijn, een wond die niet/ nauwelijks meer geneest.

Voor meer persoonlijk advies en behandeling kunt u contact met ons opnemen.